WordPress Wiki

WordPress er verdens mest benyttede system til at lave hjemmesider og blogs i, både for private og professionelle.

Der er dog mange spørgsmål, man ofte stiller sig selv, når man skal i gang med at lave sin egen WordPress hjemmeside – og en del de spørgsmål forsøger vi at give dig svar på i vores WordPress Wiki.

Indhold

Hvad er WordPress?

WordPress er et såkaldt Content Management System (CMS), der giver dig mulighed for at opsætte en hjemmeside uden at skulle have erfaring med at kode. Det er gratis at bruge og er derfor også blevet verdens mest populære system, når man skal bygge hjemmesider.

Det er et såkaldt open source system, hvilket betyder, at man selv kan ændre i koden, hvilket gør det meget attraktivt for rigtig mange virksomheder.

Der findes desuden et hav af både gratis og betalt designs (kaldet temaer), som man bruge til sin hjemmeside ligesom WordPress benytter sig af små apps (kaldet plugins), som man kan bruge til at tilføje de ønskede funktioner, såsom kontaktformularer, slideshows eller sågar en webshop (se mere under Woocommerce).

Hvorfor vælge WordPress?

Du skal vælge WordPress, hvis du ikke har de tekniske skills og selv kan kode. For med WordPress får du et out-of-the-box system, som er brugervenligt og nemt at vedligeholde.

Op mod 40% af alle hjemmesider i hele verdens er lavet i WordPress og det betyder at du altid kan finde hjælp hos andre. Der findes masser af videoer på Youtube ligesom der er skrevet en masse guides, artikler og meget andet indhold, som kan hjælpe og inspirere dig.

WordPress bliver også opdateret flere gange årligt, hvilket sikrer, at du har et opdateret og sikkert hjemmesidesystem.

Hvad koster WordPress?

WordPress koster ikke noget – det er gratis. Der findes også en række gratis temaer, plugins og meget andet, så du kan faktisk lave en komplet hjemmeside uden at skulle have en eneste krone op af lommen. Det er bare én af årsagerne til at så mange mennesker vælger at bruge WordPress.

Du vil dog opleve, at mange temaer og plugins både findes i en gratis version og en betalt version. Ofte får man en begrænset version af temaer eller pluginet i den gratis version og skal så betale for at åbne op for de lidt mere avancerede funktioner. Men det er typisk beskedne beløb det drejer sig om.

Hvordan fungerer WordPress?

WordPress fungerer på den måde, at du opsætter selve hjemmesiden én gang for alle. Herefter kan du nemt via dit kontrolpanel logge ind og oprette nyt indhold eller rette i det eksisterende. Det kaldes et Content Management System, hvor man som bruger, blot retter i indholdet, uden at man skal kunne kode.

WordPress virker ved at man finder et tema, som man opsætter og herefter tilføjer plugins, for at give hjemmesiden de ønskede funktioner.

Hvordan kommer jeg i gang med WordPress?

Du kommer i gang med WordPress på følgende måde:

  1. Køb dig et domænenavn, hvis du ikke allerede har et.
  2. Installér WordPress på dette domæne via din hostingudbyder
  3. Når WordPress er installeret, skal du finde et tema (et layout) som også skal installeres og opsættes.
  4. Opret sider med det indhold, du ønsker at have på hjemmesiden.
  5. Opret en menu, så man kan navigere til disse sider.
  6. Udgiv hjemmesiden

Hvordan installerer man WordPress?

Man installerer enten WordPress direkte på sin server eller via en såkaldt 1-click installation hos sin hostingudbyder.

Hvis man selv ønsker at installerer WordPress, skal man blot downloade installationsfilerne på WordPress.com. Filerne skal så uploadet via en FTP-server, hvorefter man skal køre selve installationen, som guider dig igennem hele opsætningen.

Rigtig mange hostingfirmaer tilbyder dog en 1-click installation, hvor man via deres kontrolpanel, blot skal klikke på en enkelt knap, for at få installeret og opsat WordPress.

Hvad er 1 klik WordPress installation?

1-klik WordPress installation er en nem måde at installere WordPress på, hvor du blot klikker på én knap for at opsætte WordPress på dit domæne. Det sker typisk via din hostingudbyder, hvor du har din hjemmeside hostet. Her vil du ofte finde 1-klik installationen inde i deres kontrolpanel.

Når du klikker på knappen, bliver du guidet igennem opsætningen, hvor du blandt andet vælger dit brugernavn og din adgangskode – og efter installationen bliver du sendt over på din WordPress loginside, hvor du blot skal logge ind.

Hvad er et tema i WordPress?

Et WordPress tema er et færdigt design, som du kan bruge til at opsætte din hjemmeside. Der findes en række gratis WordPress temaer, både på WordPress.com eller ude på nettet, som du kan hente ned og installere på din WordPress hjemmeside.

Der findes også en række betalte WordPress temaer, som ofte giver dig et lidt federe design og en række avancerede funktioner.

Hvilket WordPress tema skal jeg vælge?

Om du skal bruge et gratis eller et betalt WordPress tema er helt op til dig – der er som udgangspunkt ingen funktionel forskel. Du kan ofte fint komme i gang med din WordPress hjemmeside med et gratis tema. Så kan du altid vælge et betalt tema efter nogle år, når du har fået lidt erfaring med WordPress.

Et betalt WordPress tema er dog til at betale, da det ofte koster et sted mellem 50 og 100 dollars (altså 350-700 kroner).

Hvad er de mest populære WordPress temaer?

Der findes mange tusinde WordPress temaer men der er nogle specifikke, som går igen, når vi sidder og opdaterer og supporterer hjemmesider:

  1. GeneratePress
  2. Divi
  3. Avada
  4. Astra
  5. Enfold
  6. Betheme

Men der findes som sagt rigtig mange populære WordPress temaer, så du behøver ikke gå ud og skifte dit tema ud, blot fordi det ikke står på listen. Det vigtigste, er at det fungerer for dig – og at det fortsat bliver opdateret og supporteret af udgiveren.

Hvad er indlæg i WordPress?

Indlæg er den grundlæggende funktion i WordPress, når du skal lave artikler eller nyheder. Oprindeligt var WordPress et blogsystem og var kun født med indlæg. Efterfølgende kom også ”Sider” til, som er mere statisk indhold, som ikke ændrer sig eller udgives i en kronologisk rækkefølge.

WordPress indlæg er små stykker indhold, som du kan kategorisere og give specifikke tags. På denne måde, kan du samle og systematisere alt din indhold på hjemmesiden.

Mange bruger i dag ”indlæg”, når de skal lave nyheder eller skrive artikler. Disse indlæg vises så på en samlet side, hvor det nyeste indlæg ligger øverst (præcis som du kender det fra nyhedssider eller blogs).

Hvad er kategorier i WordPress?

Kategorierne i WordPress er en mulighed for at kategorisere dit indhold og inddele de i forskellige afsnit på din hjemmeside. Hvis du skriver blogindlæg om biler, kan du kategorisere dine indlæg i bilmærker (Ford, Citroén, Mazda osv.).

Du kan også vælge at bruge kategorierne i WordPress til at adskille artikler fra virksomhedsnyheder.

Det gode ved at bruge kategorierne er, at du efterfølgende får mulighed for at indsætte dem i din hovedmenu, så du f.eks. har et menupunkt, der hedder ”Artikler”, som viser alle indlæg, der ligger i kategorien ”artikler” og et andet menupunkt, som hedder ”Nyheder”, som viser alle indlæg, der er lagt i denne kategori.

Hvad er tags i WordPress?

Tags i WordPress er en form for små mærkater, du kan give dine indlæg. Det minder lidt om kategorier, da man bruger det til at kategorisere sit indhold. Men til forskel for ”kategori”, kan du ikke lave en menupunkt med tags.

Du kan derimod vælge at lave en såkaldt Tag Cloud, som er en visualisering af, hvilke tags, der er mest benyttet på tværs af din WordPress hjemmeside.

Hvad er plugins i WordPress?

Plugins i WordPress er små apps, du installerer på din WordPress hjemmeside og som giver dig mulighed for at tilføje ekstra funktioner og moduler på din hjemmeside.

Hvis du f.eks. gerne vil have en kontaktformular, så dine kunder kan skrive direkte fra din hjemmeside, kan du installere et kontaktformularplugin. Eller hvis du ønsker at have en webshop på din WordPress hjemmeside, kan du installere et webshop-plugin.

Der findes tæt på 60.000 plugins i WordPress Plugin Directory, så der er nok af muligheder for at finde lige præcis dét plugin, du har brug for.

Se vores pluginindlæg om de 10 bedste WordPress plugins, vi ofte selv installerer.

Hvad er widgets i WordPress?

WordPress widgets er nogle små områder på dine hjemmeside, hvor du kan indsætte indhold og som oftest vises på alle sider eller på udvalgte sider. Det er f.eks. widgets, der indsættes i sidebaren på din blog eller hjemmeside.

Det er også widgets, der findes i footeren på hjemmesiden, hvor du f.eks. kan have dine kontaktoplysninger, en tilmelding til et nyhedsbrev eller de seneste billeder fra din Instagram-konto.

Her bruger man WordPress widgets til at vise det indhold du ønsker, men uden at du skal indsætte det på alle siderne manuelt.

Hvad er portfolio i WordPress

En portfolio er en samling af flere værker, kundecases eller lignende du har lavet. Portfolio i WordPress bruges ofte til at vise tidligere udført arbejde frem og kan, på samme måde som indlæg, kategoriseres.

En portfolio i WorPress benytter sig ofte af en fast defineret skabelon, så du blot skal tilføje indholdet og kategorisere det, og så kan dine kunder se din portfolio (samling af dine værker eller udførte arbejder).

Hvad er editor i WordPress?

Editoren i WordPress er ofte der, hvor du redigerer dit indhold. I den seneste version er WordPress gået over til deres såkaldte Gutenberg editor, hvor du kan benytte dig af forskellige elementer til at opbygge din side i editoren.

Det er i WordPress editoren, at du kan indsætte overskrifter, brødtekst, billeder og meget mere. Selve teksteditoren i WordPress fungerer som du kender det fra Word, hvor du kan formatere teksten, så den bliver fed, kursiv, farvet eller du kan indsætte links til andre sider.

Hvad er WooCommerce?

WooCommerce er et WordPress plugin, der gør det muligt at tilføje en webshop til din WordPress hjemmeside. Så snart du har installeret WooCommerce pluginet, kan du opsætte din webshop og begynde at oprette de første varer.

WooCommerce har alt hvad du behøver, for at kunne komme i gang med at sælge varer online. Det håndterer priser, moms, fragt, størrelser, varianter og meget mere.

Du er dog fortsat nødt til at have en såkaldt betalingsgateway, hvis du ønsker at kunne modtage betaling med kreditkort.

Der findes også en række forskellige plugins til WooCommerce, så du kan gøre din webshop endnu bedre og tilpasset til dit behov.

Skriv en kommentar

WordPress support - uden begrænsninger!

Kontakt os

Websitecare ApS
Nordre Borrelyngvej 3
3770 Allinge

+45 53 76 04 52

CVR. 43749889