WordPress backup
– den komplette guide til en valid backup

En valid backup er din sikkerhed for, at du kan genskabe din WordPress hjemmeside, hvis den skulle gÄ ned eller blive hacket.

I denne guide viser vi dig:

  1. Hvorfor du ikke kan nĂžjes med den backup dit hostingfirma tager
  2. Hvordan du tager en backup af din WordPress hjemmeside.
  3. Hvordan du sikrer dig at du har en valid backup (altsÄ én der kan bruges til noget).

Hvorfor skal du tage en WordPress backup?

Der er en overvejende sandsynlighed for at der allerede er taget backup af din WordPress hjemmeside, for alle hostingselskaber tager backup!

Men grunden til at du skal lave din egen backup er, at du skal vÊre 100% sikker pÄ at mindst én backup virker. Hvis den backup dit hostingselskab tager af en eller anden grund ikke virker, sÄ er du pÄ spanden.

Hvor mange backups skal du have

Der er rigtig mange meninger om, hvor mange backups du skal have. Langt de fleste anbefaler faktisk at man har tre forskellige backup – og det nytter ikke at du har tre backup pĂ„ den samme server, for hvis serveren gĂ„r ned, har du ingen backup.

SĂ„ vores anbefaling er:

  • FĂžrste backup skal ligge der hvor du har din WordPress hosting.
  • Anden backup skal ligge hos dig selv (f.eks. pĂ„ Google Drive)
  • Tredje backup skal ligge ude i byen – f.eks. via vores WordPress Serviceaftale.

Det er vigtigt at disse tre placeringer ikke er samme sted. Hvis du har to Google Drive konti, sÄ giver det dig ikke to placeringer, da de vil ligge i samme datacenter (formentlig). Helt pessimistisk: hvis den ene server brÊnder, sÄ gÞr den anden nok ogsÄ.

Hvor ofte skal du lave en backup?

DĂ©t spĂžrgsmĂ„l afstedfĂžder straks et modspĂžrgsmĂ„l: hvor vigtig er din hjemmeside – og hvor ofte ĂŠndrer noget pĂ„ din hjemmeside.

Herunder er vores anbefalinger til hyppigheden af dine backups.

Ugentlige backups

Hvis din side “aldrig” fĂ„r nyt indhold eller det sker meget sjĂŠldent, sĂ„ er vores anbefaling at du laver en ugentlig backup af din hjemmeside og gemmer op til de seneste 52 backups. Det vil sige at du fĂ„r et Ă„rs backup filer, som du kan gĂ„ tilbage i. Det afhĂŠnger selvfĂžlgelig ogsĂ„ af hvor du gemmer dine backups og hvad dit budget til det er, for det kan hurtigt give en stor mĂŠngde data, som gĂžr at din Dropbox eller Google Drive bliver fyldt.

Nogen vil pÄstÄr at ugentlige backups slet ikke er backups, men her er vores holdning, at hvis der ingen Êndringer er generelt pÄ din side, sÄ er der ingen grund til at lave daglige backups som indeholder det samme hver gang.

Daglige backups

Hvis din side Êndre sig bare en gang om mÄneden, hvilket de fleste gÞr pga. plugin opdateringer, sÄ bÞr du have en daglig backup. Den gemmer i sÄ lang tid du overhoved kan. Personligt gemmer vi vores egne backups i op til et Är og for vores kunder bliver der gemt backup for op til et Är. Dog kan vi kun garantere at der er 100% valide backups 20 dage bagud i tid.

Backup hver 12. time

Backup hver 12. time eller oftere anbefales kun til store sider med meget trafik og hvor der kommer nyt indhold hele tiden. Det kan vÊre forums, webshops og lignende. Det vil dog oftest kun vÊre nÞdvendigt at lave hyppige backups af databasen (og ikke filerne), da filerne i mange filtÊlde ikke Êndre sig, nÄr man har sÄdan nogle sider.

SÄdan lave du en WordPress backup

For at tage en backup af din WordPress hjemmeside, skal du installere et plugin, som kan tage din backup.

Vi anbefaler at du bruger pluginet UpdraftPlus til at opsĂŠtte en backup af din hjemmeside.

I denne video viser Kim dig, hvordan du nemt kan opsĂŠtte en backup:

SÄdan sikrer du at du har en valid backup

NÄr du har opsat din backup er dit arbejde ikke fÊrdigt. Det er nemlig vigtigt at sikre dig at din backup faktisk ogsÄ kan bruges. Dét kan du se et eksempel pÄ herunder.

I eksemplet her, er det backups af filer vi ser pÄ og de er lavet med et WordPress plugin, som laver mange smÄ filer (sÄkaldte parts) indtil den har en backup af alle filer. Disse gemmer den sÄ pÄ en ekstern placering vÊk fra siden, sÄ backuppen ikke ligger samme sted som siden, i tilfÊlde af hele serveren ikke lÊngere er tilgÊngelig af forskellige Ärsager.

Et eksempel pÄ et nedbrud, der virkelig var slemt, er fra et datacenter i Frankrig i 2021.

Hvor ofte skal du tjekke at dine backups virker

Det afhĂŠnger af hvor sikker du gerne vil vĂŠre pĂ„ at din backup er valid. Du kan reelt tjekke det hver eneste dag men vi anbefaler at du pĂ„ en tilfĂŠldig backup, Ă©n gang om mĂ„neden. Her ser du blot efter om den ser korrekt ud – du behĂžver ikke forsĂžge at gendanne den, bare kig pĂ„ filerne og se om det ser korrekt ud, som beskrevet herunder.

Trin 1 – Ser dine filer korrekte ud

Wordpress backup filer i zip fil

Hvordan filerne skal se ud, afhĂŠnger helt af den mĂ„de, du laver backups pĂ„. I vores eksempel her skal der vĂŠre filer der starter med backup-files.part og sĂ„ nummer 1 til X antal filer der nu en gang skal vĂŠre, og sĂ„ slutter den pĂ„ .zip. SĂ„ fĂžrste backup fil (af filbackup’en) skal se sĂ„dan her ud: backup-files.part1.zip

Jo flere filer siden har desto flere partX filer vil der sÄ vÊre. Det skyldes at backupsystemmet (i dette tilfÊlde UpdraftPlus) er begrÊnset et til antal filer og/eller stÞrrelse per fil, inden den begynder at lave nÊste fil.

Det er lavet pÄ denne mÄde for at undgÄ at serveren mangler ressourcer under backupprocessen og ikke skal bygge en kÊmpe fil op én gang. Mindre filer bruger mindre ressourcer og har langt stÞrre sandsynlighed for at blive korrekt lavet.

Udover alle partX-filerne, skal ogsĂ„ vĂŠre en fil der hedder “partend” (altsĂ„ backup-files.partend.zip). Dette er den sidste fil, der er blevet dannet og indeholder de sidste filer fra din backup. Derfor er denne ofte ogsĂ„ meget mindre end de andre filer.

SĂ„ nĂ„r du tjekker din backup, skal du mindst have to filer – Part1 og partend – og sĂ„ et antal filer derimellem, alt efter hvor stor din side er.

Det nÊste vi kigger pÄ er filstÞrrelserne. De skal alle vÊre forskellige og i vores tilfÊlde ser vi dem i KB (kilobyte) og vi forventer ikke at se filer under 1.000 KB (eller 1 MB). Denne viden er noget man lÊrer, nÄr man forsÞger at gendanne backups.

Trin 2 – Kan du udpakke dine backups

Udpakning af WordPress backup
7zip udpakker backup filer fra WordPress

Det nÊste du skal gÞre er, at sikre at filerne ogsÄ virker.

I vores tilfĂŠlde er det zip-filer (komprimerede filer) og vi skal derfor forsĂžge at pakke dem ud i en mappe. Det kan man enten gĂžre via Windows Zip funktionen eller med prorammer som 7zip. Virker det ene ikke, kan det vĂŠre nĂždvendigt at forsĂžge med det andet.

NÄr dine filer pakkes ud, sÄ vil systemet lÊse dem alle og hvis der er en fatal fejl, vil den fejle nÄr den skal pakke dine komprimerede filer ud, hvilket kan betyde at backuppen ikke virker.

For kan du ikke manuelt pakke dine filer ud, sÄ er der ogsÄ en risiko for at systemet heller ikke kan, nÄr det skal indlÊse din backup.

Trin 3 – Ser filerne ogsĂ„ korrekte ud nĂ„r de er pakket ud

NÄr du har pakket dine filer ud, sÄ er det tid til at tjekke det om det sÄ ogsÄ ser korrekt ud.

Her er det vigtigt at have kendskab til det, der laves backup af. Hvis det er WordPress sÄ skal du vide hvordan WordPress fil strukturen er bygget op, sÄ du kan genkende problemer med strukturen.

Filernes stÞrrelse burde vÊre korrekte, da du har tjekket det tidligere, men se lige en ekstra gang pÄ nogle stykker af dem. Hvis alle er 1 KB, sÄ er der noget galt, men det er ikke unormalt at se filer i smÄ stÞrrelser nÄr det er WordPress, de skal bare ikke alle vÊre 1 KB.

Trin 4 – Kan du gendanne dine backups

Til sidst skal du se, om du faktisk kan bruge filerne ved at gendanne dem. Det kan du gÞre ved at oprette et testmiljÞ og gendanne dem der, eller gendanne dem direkte pÄ din aktive WordPress-side (dét anbefaler vi dog ikke, medmindre at du rent faktisk skal gendanne din side).

Dette trin skal du ikke nÞdvendigvis gÞre hver mÄned, men det er vigtigt at have forsÞgt det pÄ et tidspunkt, for at se om dine backups faktisk virker.

Om du forsÞger backuppen pÄ dine egen maskine ved at installere server programmer til det eller bruger et webhotel du har lejet et sted, er lige meget. Virker backuppen det ene sted sÄ bÞr den ogsÄ virke det andet sted.

WordPress support - uden begrĂŠnsninger!

FĂ„ support

Opret en supportsag

Blog

Kontakt os

Websitecare ApS
Nordre Borrelyngvej 3
3770 Allinge

+45 53 76 04 52

CVR. 43749889